Romatizma Ağrısına Ne İyi Gelir

Değerli okurlar, birçok romatizma tipi ile yediklerimiz arasında bir ilişki olduğu değişik çalışmalarla ortaya konmuştur. Romatizma hastaları ya da romatizmaya yakalanmak istemeyenler mümkün olduğunca kırmızı et ve yağlı gıdaları azaltmalı. Çünkü bu tür besinler romatizmanın yol açtığı enfeksiyonları şiddetlendiren yağ asitleri içeriyor.

Tatlı su balıkları çok az zararlı asit maddeleri ve buna karşılık yüksek miktarda Omega-3 yağ asidi içerdiğinden enfeksiyonları önemli derecede önlüyor. Omega-3 yağ asidi eklemlerin düzenli hareketi için ihtiyaç duyduğu motor yağı gibidir ve semizotunda, balık ve zeytinyağında bol miktarda bulunur.

Bazı romatizmal hastalıklar, yediklerimizden direk olarak etkilenir. Örnek olarak, gut hastalığı, vücut dokularında ürik asit kristallerinin birikmesiyle oluşan bir eklem romatizmasıdır. Bu hastalıktan korunmak için, yüksek protein içeren gıdalardan özellikle böbrek, ciğer, çikolata ve alkolden mümkün olduğunca uzak durulması gerekir. Bu diyet, belirli ilaçlarla birleştirildiğinde, hastalığı kontrol altına almak mümkün olur.

Beslenmenin kemik sağlığı üzerinde öylesine güçlü bir etkisi vardır ki, daha iyi kemiklere sahip olmak amacıyla yediklerinize dikkat etmek için asla çok geç ya da çok erken değildir. Soframızda bulunduracağımız bazı gıdalar, kemiklerimizin daha sağlıklı olmasına yardımcı olur;

Mercimek, soya fasulyesi gibi baklagiller ve keten tohumu.

Üzüm, incir, erik gibi kurutulmuş meyveler.

Elma, muz, kivi gibi taze meyveler.

Bal, arı poleni ve arı sütü.

Ispanak, semizotu, maydanoz gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler.

Badem, ceviz, fındık gibi sert kabuklu yemişler.

Kalsiyum ve alkol kemiklerin yapısını etkilemektedir. Kalsiyumdan fakir, alkol oranı yüksek olan diyetler, kemik erimesini artırırlar. Kalsiyum, yeşil lifli sebzeler, deniz ürünleri ve süt ürünlerinde bulunur. Kalsiyum değeri yüksek gıdalarla beslenmek ve alkolden uzak durmak, kemik erimesini önleyecektir.

Romatizmal hastalıklarda destekleyici bazı vitaminler de tedaviye eklenebilir. E vitamininin ağrılara ve enfeksiyonlara iyi geldiğini çeşitli araştırmalar kanıtladı. Fakat E vitamininin iyileştirme aşamasına geçmesi için belirli dozda alınması gerekiyor. Çoğu zaman bu iyileştirici etkiyi desteklemek için C vitamini de ilave ediliyor. Antioksidanlardan zengin meyve ve sebzelerin tüketilmesine de özen gösterilmelidir. Yeşil biber, maydanoz, çilek, kiraz, erik gibi meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunan C vitamini de antioksidandır. Domates, salatalık kahvaltı sofranızdan eksik olmasın. Domates özellikle likopen yönünden zengindir.

Yaklaşık ikiyüz romatizma türü olduğundan herhangi bir diyetin hepsine iyi geleceğini söylemek mümkün değildir. Genel olarak romatizmalı hastaların çeşitlilik ve denge üzerine kurulmuş diyetleri alması gerektiği önerilebilir. Diyet değişiklikleri ise, hastalığınızı takip eden doktora danışmadan yapılmamalıdır.

Dr. Portakal
Dr. Portakalhttps://www.drmehmetportakal.com
Ermenek’te doğdum. 1992 yılında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alanında uzmanlık eğitimimi ve Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Biyokimya doktoramı tamamladım.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Yazılar

Sosyal Medya

9,595BeğenenlerBeğen
21,000TakipçilerTakip Et
2,818TakipçilerTakip Et
2,500AboneAbone Ol

Son Yazılar

Hemen Ara