Romatizma Tedavisinde ESWT Teknolojisi

Değerli okurlar, romatizmal hastalıklar grubunda yer alan rahatsızlıkların çok fazla sayıda olması ve yaşam kalitesini etkilemesinden dolayı bu alandaki çalışmalara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Bu çalışmalarda olumlu sonuç veren ve romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan yeni fizik tedavi yöntemlerinden biri de; şok dalga tedavisi olarak bilinen ESWT.

ESWT; Vücut dışında oluşturulan şok dalgası ile tedavi demektir. Vücuda, tedavi edilecek bölgeye mini şok dalgaları gönderilerek tedavi sağlanır. Modern, cerrahi olmayan, anestezisiz, ağrı yapmayan ilaçsız özel bir tedavi yöntemidir. Bu yeni metodda uygulanan şok sayısı, frekans ve enerji seviyesine göre seans süreleri farklılık gösterebilir. Ortalama bir seans 20 dakika sürmektedir. Genellikle 3-5 gün ara ile yapılan 3-5 seans sonrasında yüksek oranda iyilik hali oluşup hastaların yaşam kalitesi artar.

Bu yöntem birçok kas, eklem, tendon kökenli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Ancak toplumda en sık şok dalga tedavisine başvurulan hastalıklar şunlardır:

Topuk Dikeni: Kilolu olanlarda, uzun süre ayakta çalışanlarda, bazı romatizmal hastalıklarda, kireçlenmelerde, gebelerde, yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde, uzun süreli yürüyüş yapanlarda sık görülür. Topukta ayakta fazla kalındığında, yürümekle artan ağrı vardır.

Tenisçi ve Golfçü Dirseği : El bileğinin aşırı kullanımı sonucu dirsek dış ya da iç yanında ağrı ile karakterizedir. Ev hanımlarında, el bileğinin tekrarlayan zorlanmasını gerektiren işlerde çalışanlarda, tenis ve golf oynayanlarda sık görülür.

Omuz Ağrısı (Omuz Kireçlenmeleri): Genellikle orta yaş civarında sık görülen, nedeni tam olarak bilinmeyen, omuz eklemi çevresindeki tendonlardan herhangi birine kalsiyum depozitlerinin birikmesi ile oluşan yangı nedeniyle omuz ağrısı ve hareket kısıtlılığı ile karakterize bir hastalık olan kalsifik tendinitlerde çok faydalıdır.

Uzun süreli kaynamayan kırıklar ve kaynama gecikmeleri

Omuzun sıkışma sendromu

Kalçanın trochanterik bursit gibi ağrılı hastalıkları

Kaslardaki ağrılı tetik noktalar

Tendon yapışma yeri zorlanmaları: ayak aşil tendonu ve diz üzerinde çok çalışanlarda görülen patellar tendon rahatsızlıkları gibi.

Kullanılan bu yeni yöntemin pek çok avantajı var; hasta ayaktan tedavi olur, hastanede kalması gerekmez. Ağrısızdır, anestezi gerekmez, uygulanması kolaydır. Hızla olumlu sonuç alınır. Başarı oranı yüksektir. Romatizmal rahatsızlıkları olanlar için ulaşılabilir ekonomik bir tedavi yöntemidir.

Dr. Portakal
Dr. Portakalhttps://www.drmehmetportakal.com
Ermenek’te doğdum. 1992 yılında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alanında uzmanlık eğitimimi ve Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Biyokimya doktoramı tamamladım.

Yorumlar

  1. polimiyalji romatika hastasiyim(iltihapli ) omuz, kol kaslari, kalca ve kasiklarimda agrilar yapiyor ESWT tedevisi bu hastalikda tedavi edicimidir?

    • Bu gibi rahatsızlıklarda ESTW Tedavisi olumlu sonuçlar vermekte. Alternatif tedavi yönlemleri de var. Şifa olsun inşallah

  2. İltihaplı romatizma var fakat kana karışmadı daha. Belimde birde el bileğimde sertleşme var. Eswt işe yararmı. Teşekkürler

  3. Selamün aleyküm ben bundan 4 sene önce opera slap lezyonu olarak bilinen sol omuzumdan bu ameliyatı oldum ve şimdi ve şimdi ameliyat bölgemde ağrı var kreclenme olmuş 5 Sean oldu esvt goruyorum kolum biraz eskiye göre iyi ama agrilarim devam ediyor ve sol tarafima yatamiyorum ne yapmam lazim

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Yazılar

Sosyal Medya

9,595BeğenenlerBeğen
21,000TakipçilerTakip Et
2,783TakipçilerTakip Et
2,500AboneAbone Ol

Son Yazılar