Eyyam-ı Bahur Sıcaklarında Güneş Keyfi Kabusa Dönüşmesin

Güneş Keyfi Kabusa Dönüşmesin

Türkiye, Afrika ve çöl sıcakları olarak ifade edilen ‘eyyam-ı bahur’un etkisine giriyor. Bu dönemde güneşten korunmak  ultra önemli.

Güneşten korunmak 4 mevsim uygulanması gerekir. Yaz mevsiminin gelmesi, pikniğe, havuza ve plaja yapılan gezilere ve güneşlenmelere bir sıçrama zamanı demektir. Ancak açık havada çalışan insanlar, kış kayakçılar, yüzücüler ve sonbaharda-kış mevsiminde de yürüyüş yapanlar gibi güneş ışınlarına karşı 4 mevsim dikkatli olmaları gerekir.

Güneşten korunma ihtiyacı, güneşe aşırı maruz kalmanın cilt kanserine ve cildin erken yaşlanmasına neden olabileceğini gösteren çalışmalarla açıklığa kavuşmuştur.

Güneşten gelen zararlı ışınlar cilt hastalıkları ile birlikte göz problemlerine neden olabilir, bağışıklık sistemini zayıflatır ve ciltteki lekeleri ve kırışıklıkları artırır.

Ten rengimiz ne olursa olsun, hepimiz güneş yanığının potansiyel kurbanlarıyız. Her ne kadar hepimizin cildimizi korumak için önlem almamız gerekse de, özellikle güneşe dikkat etmeleri gerekenler;

  • Soluk cilde sahip olanlar
  • Sarışın, kırmızı veya açık kahverengi saça sahip olanlar
  • Cilt kanseri geçmişi yaşayanlar
  • Aile öyküsünde cilt kanseri olanlar

Güneşin Altında Az Zaman Geçirin

Güneş ışınlarının en güçlü olduğu saat 10’dan akşam 4’e kadardır. Bulutlu bir günde bile, güneşin UV ışınlarının % 80’ine kadar bulutlardan geçebilir. Gün boyunca mümkün olduğunca gölgede kalın.

Kıyafetlerinizle Vücudunuzu Koruyun

Vücudunuzu koruyan kıyafetler giyin. Dışarıda olmayı planlıyorsanız vücudunuzun mümkün olduğunca her yerinin kapalı olmasına dikkat edin. Geniş kenarlı bir şapka, uzun kollu, uzun pantolon/etek giyinin. Yağmurdan korunur gibi güneşten de korunmak için bir şemsiye kullanmayı düşünün.

Güneş Koruyucularını Ciddiye Alın

Cildin güneşten korunmasını sağlamak için yüksek koruma faktörlü güneş kremleri tercih etmelisiniz. SDuya dayanıklı güneş kremi kullansanız bile sudan çıktıktan sonra tekrar güneş kremi uygulamalısınız.

Cildiniz Kadar Gözlerinizi De Koruyun

Kar, kum, beton veya sudan yansıyan güneş ışığı, UV ışınlarına maruz kalmayı daha da arttırır, katarakt ve göz kanseri gibi göz problemleri riskini artırır. Polarize gibi doğru güneş gözlükleri kullanımı gözlerinizi güneşin zararlı ışınlarından koruyacaktır.

Plajda veya karda koruyucu gözlükler olamadan uzun süre kalmak güneş yanığı olarak da bilinen “Kar Körlüğü”ne ve geçici görme kaybına yol açabilir.

Cilt Kanserine Karşı Kendinizi Kontrol Edin

Cilt kanseri ihtimaline karşı cildimizi sürekli kontrol etmek gerekir. Düzenli olarak cildimizde bulunan doğum lekeleri, benler ve lekelerdeki boyut, şekil ve renk değişiklikleri mutlaka kontrol edilmelidir. Herhangi bir değişiklik gözünüze çarpar ya da iyileşmeyen yaralar mevcut ise mutlaka bir hekim başvurun.

Çocukları Güneşten Nasıl Korumalıyız?

Çocuklar güneşte yüksek risk altındadır. Çünkü güneş yanıklarına yakalanmalarını kolaylaştırır. Bir bebeğin cildi 10 dakikadan daha kısa sürede yanabilir. Çocuklar ayrıca dışarıda çok fazla zaman geçirme eğilimindedirler ve güneş koruyucularını kendilerine süremezler. 6 aydan küçük bebekleri güneşten uzak tutulmalı, şapka ve kıyafetlerle korunmalıdır.

Bronzlaşma

Güvenli bir bronzluk diye bir şey yok. Güneşte ne kadar zaman geçirirseniz geçirin cildinizi zararlı UV ışınlarına maruz bırakırsınız. Bronzlaşmış deri hasarlıdır. Cilt kanseri riskinizi arttırır ve cildinizin yaşlanma sürecini hızlandırır.

Dr. Portakal
Dr. Portakalhttps://www.drmehmetportakal.com
Ermenek’te doğdum. 1992 yılında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alanında uzmanlık eğitimimi ve Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Biyokimya doktoramı tamamladım.

Yorumlar

  1. Merhabalar doktor bey bn testinizi yaptim 130 gectim ve biraktim zaten 3 senedir fibromiyalji hastasiyim. Ilac kullaniyorum fakat agrilarim genede kesilmiyo ellerimde ve ayaklarimda his kaybi hic gecmiyo her yolu denedim. Benimde tek isteyim bir an once eski halime donmek istiyorum cumku is yapamaz hale geldim.. onerilerinizi bekliyorum. Tesekkurler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Yazılar

Sosyal Medya

9,595BeğenenlerBeğen
21,000TakipçilerTakip Et
2,818TakipçilerTakip Et
2,500AboneAbone Ol

Son Yazılar

Hemen Ara