Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Nedir?

Çok Kıymetli okurlar, son yıllarda önemi daha fazla farkedilen tıp dallarından biri de fizik tedavi ve rehabilitasyon. Romatizmal, ortopedik, nörolojik, solunum, kalp gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları normal yaşama dönmeyi hızlandırıyor. Hem hastalığın tedavisinde hem de sonraki hayatında kişinin yaşam kalitesini yükseltme k
onusunda çaba gösterir.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının hitap etmediği hastalık grubu yok gibidir. Ama gerçekten de daha yoğun olarak ilgi alanı içerisine giren belirli hastalık grupları var. Bunların başında özellikle ülkemizde de en sık bilinen yönü romatizmal hastalıklarla ilgili tedavi yöntemleridir. Bunun dışında ortopedik rehabilitasyon dediğimiz tüm ortopedik girişimlerden sonra yapılan rehabilitasyon yöntemleri veya ortopedik problemi olan hastalarda, cerrahi geçirmeseler bile uygulanan rehabilitasyon yöntemleri mevcuttur. Aklınıza gelebilecek tüm nörolojik sorunlarda faydalıdır. Bunun dışında pediatrik rehabilitasyon dediğimiz çocuk yaş grubundaki sakatlık, özürlülüğe yol açan sorunlarda çok etkili. Gerçekten bu çocukların yeniden topluma kazandırılması, okula dönüşlerinin sağlanmasında önemli etkileri var. Yaşlıların topluma kazandırılması, fonksiyonelliklerinin sağlanması için de fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları gereklidir.

Toplumumuzun yüzde 80’inde hayatlarının belirli bir döneminde bir veya birkaç kez boyun ve bel ağrıları görülmektedir. Artık gelişen toplumlarda belki yaşam şartlarının değişmesi ve insanların yeterince spor yapamaması veya vücutlarının yeterince güçlü olmamasından, kasların yeterince güçlü olmamasından kaynaklanan sorunlardan dolayı bel ve boyun fıtıklarını da daha sık görüyoruz. Özellikle genç, çalışan dinamik yaş gruplarında büyük oranda iş, güç kayıplarına da neden olabiliyor. Bu nedenle de mutlaka tedavisi gerekiyor. Genellikle boyun ve bel fıtıklarında tedavi yöntemlerinin yüzde 90′ ını ameliyat dışı tedaviler oluşturuyor. Boyun veya bel fıtıklarında cerrahi sınırlar içerisinde değilse, bu fıtıkların yolaçtığı sinir basılarının oluşturduğu problemler ortadan kaldırılabiliyor ve hasta kendisine söylenen önerileri ve de egzersizleri muntazam yaparsa, orta, uzun vadede de bu şikayetinden tamamen kurtulması söz konusudur.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon, iki ayrı bölümden oluşuyor; birinci bölümde sayısı çok fazla olan değişik fiziksel ajanlardan faydalanılır. Bunlar ısı yayabilir, elektrik akımları verebilir. Ayrıca değişik ışık kaynaklarından, su ve traksiyona kadar mekanik etkili birçok araç kullanılır, iyileştirici etkilerinden yararlanılır. İkinci uğraş alanı olan rehabilitasyonda da başta egzersiz olmak üzere pek çok özel yöntemlerle daha çok vücudu
çalıştırmak veya vücudun belirli bölümlerini çalıştırmak ve fonksiyonel hale getirmek için çaba gösterilir.

Doğru bir teşhis ve zamanında yapılan doğru fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları kişinin bağımsızlığını artırarak hastalık süresini kısaltacak, yaşam kalitesini yükseltecek ve erkenden işinin başına dönme imkanı sağlayacaktır.

Dr. Portakal
Dr. Portakalhttps://www.drmehmetportakal.com
Ermenek’te doğdum. 1992 yılında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alanında uzmanlık eğitimimi ve Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Biyokimya doktoramı tamamladım.

Yorumlar

  1. Sayın doktorum 2009 yılında kalp kapakçığı ameliyatı oldum comadin kan sulandırıcı hap kullanıyorum sürekli atmam gereken hapı 2-3 gün atmadım kan değerlerim düştü ve 2013 yılında beynime pıhtı attı sağ elde kasılma ve sağ ayakta sürüme oluştu fizik tedaviye gittim baya geçti eldeki kasılma ve ayaktaki sürüme ama hala azda olsa ayakta bi sürüme ve elde kasılma kaldı bunu nasıl eski fonksiyonlarına geri getirebiliriz ben size bunu sormak istedim.Sayın doktorum 2009 yılında kalp kapakçığı ameliyatı oldum comadin kan sulandırıcı hap kullanıyorum sürekli atmam gereken hapı 2-3 gün atmadım kan değerlerim düştü ve 2013 yılında beynime pıhtı attı sağ elde kasılma ve sağ ayakta sürüme oluştu fizik tedaviye gittim baya geçti eldeki kasılma ve ayaktaki sürüme ama hala azda olsa ayakta bi sürüme ve elde kasılma kaldı bunu nasıl eski fonksiyonlarına geri getirebiliriz ben size bunu sormak istedim.

  2. Merhaba Hakan Bey; Böyle bir durumda Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları ile birlikte, ozon, bitkilerle tedavi, hacamat ve Sülük tedavileri güzel sonuçlar verebilmektedir. ayrıca Osteopati uygulamasını da tavsiye ederim, Şifa Olsun İnşaallah.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Yazılar

Sosyal Medya

9,595BeğenenlerBeğen
21,000TakipçilerTakip Et
2,818TakipçilerTakip Et
2,500AboneAbone Ol

Son Yazılar

Hemen Ara