Ramazan’da bu sene günlük oruç süremiz yaklaşık 17 saat. su ihtiyacımızın en tavan olduğu bu mevsimde hem susuzluk hissetmeyelim hem de performansımız yerinde olsun diyenlere önerilerimiz
1- HÜCRELERİMİZDEKİ SUYU DENGELİYORUZ.
Bunu Hibiscus yani Bamya çiçeği çayı ile yapabiliriz. Bamya çiçeği çayı, Vücudun sıvın ve elektrolit dengesini sağlamada çok etkili bir içecektir.
Nasıl içelim: 1 tatlı kaşığı bamya çiçeği cam çaydanlığa koyup, üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edip 10 dakika demlenmesini bekledikten sonra yavaş yavaş yudumluyoruz. İftardan 1 saat sonra veya sahurdan yarım saat önce öneriyoruz.
2- KAN ŞEKERİNİ DENGELİYORUZ
İftarda su ve 3 hurma, sonra da bir nefeslenmeli…
Hurma, susuzluk ve açlığı önleme ve kan şekerini dengede tutma konusunda çok etkili bir besin.
4- DEHİDRASYON YAPMAYAN GIDALAR TÜKETİYORUZ
Yiyecekler hafif ama besin değeri yeterli ve dengeli olmalı. Yumurta, doğal yoğurt, kekik, çörekotu, karpuz, yaban mersini ve kuşburnu tek başına veya yemeklerle birlikte alınabilir. Beyaz rafine un ve şekerden kaçınmalıyız. Susuzluğu önlemek için sahura kalkılmalı, sonra da en az yarım saat yatmamalı.
4- İFTAR VE SAHUR ARASI SÜREKLİ SU İÇİYORUZ
Günde 10 bardak su, 1 maden suyu, 1 fincan bitki çayı ve 1 fincan kahve ile vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak gerekir. Maden suyunu, sodyum oranı düşük olanlardan seçmek gerekir. İftar-sahur arasında saf su içimini artırmalı, iki buçuk litre civarında tutmalı.
5- SİNDİRİM SİSTEMİMİZİ MUTLU EDİYORUZ
Yaz mevsimi meyveleri ile teravih namazından sonra ara öğün meyve salatası. Reflü veya sindirim probleminiz varsa; ara öğünde papatya çayı içerek midenizi rahatlatabilirsiniz.