Sürekli Yorgunsanız Kas Romatizması Olabilirsiniz!
Sürekli yorgunluk hissiniz var mı? Sabahları yataktan sürünerek mi kalkıyorsunuz? Boynunuz, sırtınız veya vücudunuzda ağrıyan yerleriniz, kulunçlarınız var mı? Bir alışveriş poşeti taşımak bile sizi yoruyor mu? İçinizde birçok şeyi yapmak isteği ve enerjisi olmasına rağmen bedeninizde yapacak gücünüz yok mu?
Fibromiyalji Risk Testi İçin Tıklayınız
Değerli okurlar, geceleri yeterince uyunmasına karşın sabah yorgun uyanma ve sürekli yorgunluk hissinden dolayı çalışma isteği duymama gibi yakınmaların görüldüğü yumuşak doku romatizması (fibromiyalji), kişiye günlük yaşantısında büyük sıkıntılar yaşatıyor. Bu romatizma çeşidi, hem kendisinden çok şey beklenen, hem de çevresinden fazlaca beklentileri olan insanların hastalığıdır. Özellikle bugünlerde, ilkbahar aylarında şikayetler artıyor. Şimdi 10 adımda fibromiyalji ile vedalaşma zamanı…
1. Fibromiyalji Risk Testini yaparak hastalığınızı tanıyalım
Bu kişiler, genelde mükemmeliyetçi ve hassas yapıdaki insanlardır. Modern yaşam koşullarının kas romatizması olarak ta bilinen bu rahatsızlığın sayısını artırdığını görmekteyiz. Günlük yaşamda büyük sıkıntılara neden olan yumuşak doku romatizmasına, pek çok faktör etkili olabiliyor. İnsanların dış görünüşünü hiçbir zaman değiştirmez, sakat bırakmaz ancak tedavisi uzun sürebilir ve yaşam kalitesini bozabilir.
2. Başarılı bir tedavi için önce teşhisin doğru konması gerekir
Özellikle soğuk, rutubetli, kasvetli havalarda, stres ve aşırı aktivite durumlarında artış gösteren fibromiyalji, işyerindeki gergin ortamdan tutun da, telefonla konuşmaya ve araba kullanmaya dek pek çok nedenden etkileniyor. Ailesel özellik gösterebilir. En sık 20-50 yaş grubu arasındaki kadınlarda görülmesine rağmen her yaş ve cinste ortaya çıkabilir.
3. Vücudunuzun verdiği sinyalleri önemseyiniz
Bu hastalığın belirtilerinin başında “yorgunluk” gelir. Yorulmayı gerektirecek bir faaliyet yapılmadığı halde; özellikle sabahları daha belirgin olan yorgunluk akşama doğru normale döner. Bu kişilerde sabah tutukluğu sık görülür. Kas kaynaklı olan bu tutukluk, yorgunluk gibi gün içinde uzun süre devam eder. Bu tutukluğu iltihaplı eklem hastalarındaki eklem tutukluklarıyla karıştırmamak gerekir.
Yatağından hiç dinlenmemiş gibi zor kalkan bu kişiler, sabahları gece yattıkları zamana göre daha yorgun gibidirler. Uyku laboratuarlarında derin uykuya geçememeleri, uykuda diş gıcırdatmaları ve istemsiz bazı hareketler yapmaları çok tipiktir. Bu hastalarda baş ve yüzde ağrılar, karında gaz ve geğirme ihtiyacı, ishal, kabızlık, ani idrara çıkma hissi, adet öncesi aşırı gerginlik, göğüs, kalp ağrısı ve çarpıntılar görülebilir. Ayrıca uyuşma ve karıncalanmalar, kramplar, sebepsiz baş dönmesi ve işitme kayıpları, iştah değişimleri, unutkanlık ve konsantrasyon eksikliği, psikolojik sorunlar, aşırı terleme, ağız ve göz kuruluğu sık tespit edilir.
4. Doktorunuz sizin çözüm ortağınızdır; ona açık ve net davranınız
Fibromiyalji ile ilgili olarak mümkün olan en iyi kararları verebilmek için doktorunuz ile ilişkiniz, birlikte çalıştığınız bir ortaklık şeklinde olmalıdır. Sağlığınız ile ilgili her tür kaygınızı ve gereksiniminizi doktorunuza açık ve dürüst biçimde iletebilmeniz çok önemlidir. Doktorunuz da sağlık konusundaki bilgileri size açık ve anlaşılabilir olarak iletmelidir. Her doktor ziyaretinde, zamanınızı en iyi şekilde kullanmaya çalışınız.
5. Tedavi doğru şekilde ve zamanında başlamalıdır
Bu hastalığın tedavisinde değişik ilaçların yanı sıra, hasta ve çevresinin eğitimi, lokal enjeksiyonlar, kuru iğneleme, PRP, fizik tedavi yöntemleri, oksijen-ozonterapi, lazer, radyofrekans, uygun beslenme programı ve düzenli su içilmesi, B-12 ve D vitaminleri, magnezyum, çinko, selenyum, koenzim Q-10, ruşeym, çörekotu, omega-3 ve zerdeçal gibi doğal gıda takviyeleri kişiye göre planlandığında çok güzel sonuçlar vermektedir. Sıcak uygulamalarda, kendisini mutlu eden şeylerle uğraştığında ve tatilde bu ağrılar azalır.
6. Tamamlayıcı tıp uygulamaları fibromiyalji tedavisinde çok değerlidir
Biorezonans, bitkisel tedaviler – fitoterapi, hacamat, sülük tedavisi, tıbbi masaj, biosibernetik regülasyon terapisi, nöralterapi ağrılardan kurtulmada ve tedavide 10 numaradır.
7. Geçmiş geçmişte kalsın, geleceğe bakmak iyi bir başlangıçtır
Stresli bir hayattan mümkün oldukça uzak durmaya çalışınız. Günümüzde ne yazık ki etrafımızdaki stres kaynakları çok fazla ve bel ağrılarımızı da artırabilirler. Ama bu üzüntü veren durumlarla yaşayıp kaslarımızı germek yerine sorunları çözmek için yollar arayıp, ruh sağlığımıza önem vererek ağrılardan da kurtulabiliriz. Ağrıları yok etmek için ilk iş stresle mücadele olmalıdır. Hayatımızdaki stres unsurlarının listesini çıkartıp ve çözüm yolları bulmaya çalışmalısınız.
8. Esneklik için kendimize zaman ayırmalıyız
Sağlıklı, zinde ve mutlu bir yaşam için düşünce, davranış ve beden esnekliği gerekir. Günlük telaş arasında çoğu zaman depresif, bitkin ve huysuz bir ruh hali kimliğimiz haline gelebiliyor, vücudumuz esneklik ve direncini kaybediyor. Esneklik için kendimize zaman ayırmalıyız. Kendinize ve sağlığınıza daha fazla zaman ayırmanın yanı sıra yoğun çalışma sırasında verilen molalar da bu hastalığın tedavisinde etkili bir yöntemdir.
9. Egzersiz; kasları güçlendirmek ve ağrıları azaltmak için en ucuz ilaçtır
Düzenli olarak her gün egzersiz yapmaya çalışınız. Ağrınız varsa, yapacağınız egzersizleri rahatsızlığınızın sebebine göre doktorunuzun planlaması daha uygun olacaktır. Egzersiz ve fitness çalışmaları, özellikle pilates, mihabodytec, yürüyüş, antalgic-trac, robot tedavisi, yüzme ve bisiklete binme yararlıdır.
10. Botoks ile hem kas ağrılarınızdan kurtulunuz, hem de diş sıkmaktan
Botoks deyince aklınıza ne geliyor? Kaş kaldırma? Göz kenarlarındaki kaz ayaklarının yok edilmesi? … Ya da alında ve iki kaşın arasındaki çizgilerin açılması ile ifadede sağlanan yumuşama? Hepsi doğru ama daha fazlası var. Botoks ile fibromiyalji uygulamalarında da harika sonuçlar göreceksiniz; uyurken diş sıkma, kas ağrıları, diş gıcırdatma ve çene ağrılarınızdan botoks ile kısa sürede kurtulabilirsiniz.
Merhaba lar calısyorum her aksam yorgun oluyorum eve gelince hic bir şey yapamıyorum her yerim agriyor bu surekli vardır yoksa fibromiyaljil miyim bun cok yakınım
Sırtımda bir kuluç buynuma doğru bir ağrı başımın üstünde ihne batması var yüzüme iniyor bıçak batması gibi karnımda sürekli gaz var kollarıma iniyor iğne batması göğsümde ağrı var
Hocam pelvik taban kabıžlık idrar kavurma kanal daralma care arıyorum istanbu neredesiniz
Bacaklarım kürek kemiği sırtım kolum kafam uyuyamıyorum cok sinirliyim takıntılıyim
Merhaba, testimizi çözdünüz mü? Puanınıza göre bir ön değerlendirme yapılabilir. Saydığınız belirtiler fibromiyaljiye yakın duruyor. Ağrılarınız ve geçmeyen yorgunluğunuz için birlikte bir değerlendirme yapmak gerekir. Tahlil ve tetkik sonuçlarınız var ise incelemek gerekir. Fibromiyaljiyi bir bütün ele almak zorundayız. Bazen vücudunuzda eksik olan mineral ve vitaminler olabilir ve bunlar da sürecinizi olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle vitamin, mineral, unutkanlık, bağırsak durumlarınız gibi pek çok kriteri birlikte değerlendirmeliyiz. Uykusuzluk, stres, kaygı ve tajıntı gibi durumlar için de uygulanabilecek tedavi uygulamalarımız var. Ağrılarınızla birlikte stres, kaygı ve takıntılarınız için de paralel bir tedavi programı belirleyebiliriz. Muayenede yapılacak karşılıklı değerlendirmeye göre bir başlangıç yapılabilir. Sağlıklı günler dileriz.
Merhabalar.Fibromiyalji hastasıyım. 3 yıldan uzun süredir tanı kondu. Doktorum ilaç olarak nexsetin verdi.uzun süredir kullanıyorum. Bi ara cabamla bırakmak istedim daha kötü oldum.bu ilaç hakkında ne düşünüyorsunuz.?bilgi verirseniz çok sevinirim.teşekkür ederim.
Benim daha öncede tanı konmuştu ama sizin değerlendirmenizi özellikle merak ettim takip ettiğim bilgilendirmelerinizden dolayı testinizi çözdüm 147 çıktı uzun zamandır fibromiyalji hastasıyım 2015 te başladı ayrıca aynı zamanda ibs de başladı teşhis kondu şiddetli karın şişliği oluştu bir değerlendirme yapmanız mümkünmü ?
Selamlar Doktor bey, Sol Kulağımda ve kulak kepçesinde ,kulak arkası kafa tasında 2-3 yıldır ,yılda bir iki kez kulak acısı sancısı ağrısı oluyordu .Son 6 aydır sık olmaya başladı ve ağrı kesici bile fayda etmedi. Kışında 1 kez antibiyotik vermişti dr oda geçirmemişti. Şuan kötü durumda çok ağrı şancı ve acım var. Kulagıma dokununca ağzımı açınca ani bir hareketle acı şancı artıyor. Dr. Gittik kas gevşetici ve ağrı kesici verdi. Kulak içinde bir sorun yok dedi deliğe bakarak. Fibromiyaljiden olabilir dedi. BAŞKA BİR NEDENİ OLABİLİRMİ? MR yada başka tetkik FELAN yapılsa daha İYİ OLMAZ MI SADECE DELİĞE BAKIP ANLAŞILIR MI?Çok rica ediyorum bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkürler…
Hocam size muayene olmak istiyorum telefon numarası veriniz lutfen
Beyin sisi ve tutukluk için neler yapılabilir
1 senedir kalça ağrısı çekiyorum…yaygın vücut ağrılarim var…kullanmadığım ilaç gitmediğim doktor kalmadı…ilaç kullanmak istemiyorum…yardımcı olabilir misiniz…
1 senedir kalça ağrım var…doktor doktor gezdim fakat bi çare bulamadım…son 15 gündür ayaklarım çok kötü…yardımcı olabilir misiniz…seans ücretlerinizi öğrenebilir miyim…bu arada puanım 128…
Slm hocam üç yildir bu agrilar var ne yapmam gerekeyor kas romatizma si dediler ve hiç bi sonuc almadim
4 senedir fibromiyalji tedavisi görüyorum.Gerçekten çok ciddi ağrılarım var bu hastalığın tedavisi antidepresan ilacı kullanmadan olmuyomu acaba bunu çok merak ediyorum ve hiç geçmicekmi???
Psikolojik durumları aynen yaşıyorum ayrıca sabah kalktığımda çoğu zaman topugumda ağrı oluyor.gece bir taraftan bir tarafa dönerken acı çekerek yavaşça dönüyorum.tutulma gibi.uykularım da kalitesiz. Bazen rüzgarlı puslu havalarda dışarı çıktıysam yüzüm ağrıyor sinüzit ağrısı gibi.kaslarım sanki çok hassas. Leğen kemiğim,boynum ile gögsümün arasındaki yer, sırtım, çenem ağrıyor.sanki gezinen bir ağrı var.bazen heryerde. Bazen birkaç yerde.
Fibromiyalji olabilir, özellikle boyuna, kollara, göğüs ağrısı ve aşırı gaz.
20liyaslardan beri bu sikayetlerim var. Gezerken bisiklet vs azalıyor. 1975 dogumluyum. 2014 ten bu yana arttı sikayet. 2018 de bel ağrısı bel tutulmasi sonunda fizik dr na gittim. Mr istedi bu sikayetlerimi anlatınca önce fıtığa bakalım o şikayetlerin sırası değil dedi? fitik teşhis edildi. Tekrar şikayet edince elle muayenede aşırı guc kaybı buldu sedim istedi. Sedim(-) olunca yumsakkas romatizma dedi.
20 yaştan bununlayim. 5 yıldır arttı bugünlerde kendimi kazik gibi hissediyorum. Kemik erimesi mi boyun fıtığımı eklem romatizmasimı…el ayak diz vucudmdaki tum eklem ve kaslar ağrıyor.
50 yaştan sonra azalacak mı bu ağrılar
Psikosomatik agrilarda kullanılan bir kapsul verdi bir faydası olmadi. Psikolojik demege mi getiriliyor. Tum semptomlar var ama diş gcrdatmıyorum.
Bir de bu ağrılar
Merhaba ben bir fibromiyalji hastasıyım bana doktorum duxet verdi kullandım çok kötü oldum kasılmalar ve kulak çınlaması ani ve sürekli idrara çıkma gibi bir şikayet akabinde başımda ağrı ve zihin dağılıklığı sanki rüyadayım bir türlü düzelmedim bu gün yarın geçer dediler ama yok ne olur bana yardımcı olun ağrılardan çok kafamdaki bu sersemlik ve algı bozukluğu hayattan soğudum hiç bir şey yapamıyorum sürekli ağlıyorum ne zaman düzelicem diye maddi imkanım yok özele gidemiyorum ne olur bana yardımcı olun birileri duysun sesimi ??
Merhaba uzun süredir uyurken uyuyamaz oldum Her yerim agŕiyor doktora gittiğimde birseyin yok deyip eve yollaniyorum neden ağrıyor dediğimde birşey diyen çıkmıyor en son romatoloji bölümüne gittim küçükken romatizma vardı erken tedaviden dolayı kurtulmuştum teste çıkmadı romatizma ve sonuç fibromiyalji olabilir dedi nsl kurtulabilirim bu rahatsızlıktan acaba
merhaba bir ayı gecti fibrom. teshisi koydu dr ve ilaç kullanıyorum ve hiç olmayan ağrım sıcak su torbası yaptığım ayaklarımdan birine vurdu hatta sol ayak bileğimi hareket ettiremedim acıdan. ama siz üstteki yazınızda :´´ Sıcak uygulamalarda, kendisini mutlu eden şeylerle uğraştığında ve tatilde bu ağrılar azalır.´´demişsiniz.SICAK UYGULAMAYLA OLMAYAN AĞRIM ORTAYA ÇIKTI ,
Merhabalar. Yurt disinda yasiyorum yaklasik 2 yil kadar önce mideden enfeksiyonel bir rahatsizlik gecirdim ve 3kez antibiotik almak zorunda kaldim daha sonra sol omuzda ve gögüste giden kemikte agri olustu devaminda sirt kulunc bölgesine yayildi hocam bahsettiniz kisilige sahip biriyim ve bende fibromiyalji hastasi olgumu düsüncesindeyim kulunc bölgesinde sol omuz arkasinda ve kulunc bölgesinde leblebi boyutunda kas yipranmasi var bu fibromiyalji olabilirmi lütfen bana yarsimci olun ne yapmaliyim emar tomagrafi rötken ve kanda bu sikayetlerimi gösteren bil bulguya rastlanamiyor deliirmek üzereyim kendimce tenis topu ile masaj uyguluyorum o kas topunu ezmeze yaymaya calisiyorum ve sicak su torbasi ile isi uyguluyorum ve esneme egzersizleri yapiyorum kismen rahatliyorum be son dönemlerde kalcada kemiklerindede sabahlari uyaninca yogun bir agri oluyor bel fitigi problemim var o sebebtenmidir fibromiyaljiden kaynaklimidir bilemiyorum bana nasil yardimci olabilirseniz cok sevinirim.
bu yazıda yazdığınız bütün belirtiler mevcut.fibromyaljiyim evet ama ne yaptıysam nere gittiysem şikayetlerim geçmiyor artık bıktım…lütfen yardımcı olun🙏